Pekka Linnainen Suomalais-virolaisia huomioita Estofennian kirjeenvaihtajalta

Ranska

Täydellinen ranskatar - mahdoton yhtälö

Ranska on kriisissä, ja niin ovat ranskalaiset naisetkin, jos on uskominen uutta tietokirjaa (Annastiina Heikkilä: Bibistä burkiniin - Totuuksia ranskatar-myytin takaa, S & S 2018). Otetaanpa selvää, mistä on kysymys.

Selvitetään aluksi, mitä tarkoittaa kirjan vaikeaselkoinen nimi. Bibi on presidentti Macronin puoliso Brigitte. Burkini taas on yhdistelmä sanoista burka ja bikini ja tarkoittaa musliminaisten suosimaa, koko vartalon hiuksista nilkkoihin peittävää uima-asua. Bibi ja burkini ovat Ranskan naiskriisin ytimessä.

Ranskan salongeissa naisvalta

Ranska oli 1600- ja 1700-luvuilla Euroopan mahtavin maa. Kuuluisat salongit elivät kukoistuskauttaan. Ne kokosivat yhteen aikansa kiinnostavimmat miehet ja tyylikkäimmät naiset.

Salonkien historiasta on julkaistu vihdoin myös suomeksi alansa klassikkoteos (Roger Picard: Salonkien aika, Art House 2018). Alun perin Picardin (1884-1950) kirja julkaistiin toisen maailmansodan aikana 1943 New Yorkissa, missä Picard eli maanpaossa.

Säihkysäären ranskalaiset korot

Helena Petäistö ei säästele huutomerkkejä, kun hän kirjoittaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vaimosta Brigittestä: ”Cherchez la femme! sanoo ranskalainen. Kaiken takana on nainen! Se jos mikä pitää paikkansa Emmanuel Macronin tapauksessa. Ja mikä nainen! Oh là là, ei todellakaan mitään tusinatavaraa!”

Vive la France!

Ostin taannoin töölöläisestä divarista yhdellä eurolla matkalukemista, kun olin Ranskaan lähdössä (Pierre Daninos: Majuri Thompson löytää ranskalaisen, Pellervo 1954). Kirjan on suomentanut legendaarinen Ranskan -tuntija ja humoristi Armas J. Pulla.

Kirjassa vertaillaan ranskalaisia ja englantilaisia mainiolla tavalla. Ei muuta kuin matkaan ja pönkittämään vanhoja ennakkoluuloja, jotta saadaan uusia tilalle.

Kuka murhasi Roland Barthesin?

Kun kirjallisuudentutkija ja semiootikko Roland Barthes jää Pariisissa pakettiauton alle helmikuussa 1980, hän on juuri tullut lounaalta Ranskan presidentiksi pyrkivän Francois Mitterrandin luota. Barthes kuolee myöhemmin sairaalassa. Kysymys kuuluu: onnettomuus vai salamurha?

Harvoin saa lukea sellaista älyllistä ilotulitusta, jollaisen järjestää ranskalainen Laurent Binet juuri suomennetussa romaanissaan (Kuka murhasi Roland Barthesin, Gummerus 2017). Mysteeriä ryhtyy selvittämään presidentti Giscardin toimeksiannosta komisario Bayard, joka saa avukseen älykkö Simon Herzogin.

Miten monta poskisuudelmaa?

Olen tehnyt uuden aluevaltauksen. Kun tähän asti olen ollut kaikkien alojen pintapuolinen asiantuntija, nyt minusta on kehkeytymäisillään poskisuudelmien ekspertti. Se johtuu siitä, että luin uuden kirjan, jossa paneudutaan perusteellisesti ranskalaisiin tapoihin (Helena Liikanen-Renger: Maman Finlandaise - poskisuukkoja ja perhe-elämää Etelä-Ranskassa, Atena 2016).

Liikasen näkökulma on lapsiperheen arki Ranskan Rivieralla. Vaikka se on mahdollisimman kaukana omasta arjestani juuri nyt, oli mielenkiintoista lukea, millaista perhe-elämää vietetään Välimeren rannalla.

Islantilaisten takia

Islanti voi voittaa tänään. Näin yritän selittää itselleni, jotta jaksaisin katsoa jalkapalloa. Eilinen ottelu Saksan ja Italian välillä oli upea, mutta tulos ei ollut sitä mitä odotin.

islantilaisilla ei ole mitään menetettävänä, koska ovat jo tässä vaiheessa ylittäneet odotukset. Toisin on Isäntämaa Ranskalla.

Muslimi Ranskan presidentiksi

Eletään vuotta 2022. Ranskan presidentiksi on valittu Muslimiveljeskunnan Mohammed Ben Abbes. Ensimmäiset muutokset katukuvassa alkavat pian näkyä. Naisten pukeutuminen muuttuu.

Ranskan kirjallisuuden kuumin nimi Michel Houellebecq kuvittelee uudessa kirjassaan (Alistuminen, WSOY 2015), mitä tapahtuu, kun Ranska saa presidentiksi muslimin.

Houellebecq on hävytön, poliittisesti täysin epäkorrekti, sovinisti ja kyynikko, mutta loistava kirjailija. Hän vie tässä uutuudessaan lukijaa, myös minua, kuin pässiä narussa. Hän liioittelee ja viihdyttää, mutta panee myös ajattelemaan.

Cannes myrskyn jälkeen

Kävin iltapäivällä (5.10.) Cannesin keskustassa. Cannes on yksi niistä paikoista, joissa Ranskan Rivieraa lauantaina riepotellut suurmyrsky aiheutti eniten tuhoja. Jälkiä siivottiin yhä korkeapaineella. Katunäkymät olivat monin paikoin lohduttomia. Katujen varsilla oli veden turmelemaa tavaraa röykkiöittäin.

Cannesin tärkeimmän ostoskadun Rue d'Antibesin monet liikkeet olivat kiinni vesivahinkojen takia. Henkilökunta siivosi paikkoja. Myös Cannesin rautatieasema oli yhä paikoin veden vallassa.

Julkaise syötteitä