*

Pekka Linnainen Suomalais-virolaisia huomioita Estofennian kirjeenvaihtajalta

Kaikki blogit puheenaiheesta Elämä

Kuolema – tuo mystinen päättöpiste

Kukaan ei ole tätä välttänyt, sanottu jo ikuisuuksien ajan, mutta se ei pidä paikkaansa. Kuolemaa ei ole – on vain väärä ja lyhytjänteinen katsantokanta ja uskomus. Olemme itsekkäitä omalle henkilötunnuksellemme, sillä se on kuolevainen ja ainoa omaisuutemme täällä lainojen maassa – löydämme sille rajallisuuden.

 

Roihuava nuotio ja hiipuva hiillos

Mitä ajattelen ikääntymisestäni? Olen tällä vuosikymmenellä ymmärtänyt, että ihmisen elämä on parhaimmillaan kuin hyvin puhtaasti palava nuotio. Nuotiossa pitää olla hyvät puut ja se syttyy hitaasti, palaen suurella liekillä, hiipuen vähitellen hiillokseksi ja lopulta tuhkaksi. Nyt ajatellen olen saanut vielä syvyyttä tähän muutama vuosi keksimääni nuotio-metaforaan. Haaveeni on, että tunnen joskus hiilloksena hehkuessa palaneeni hyvin voimallisesti.

Missä he ovat nyt?

Täälläkin, blogistanissa, on sen verran muita vanhoja hippejä, että oheinen LP lienee enemmän kuin tuttu. Eräs sen aikakauden ikoni. Joissain aikakausijulkaisuissa esiintyy silloin tällöin kiinnostava ja inhimillinen "Missä hän on nyt?"-sarja. Pidän siitä.

Törmäsin sattumalta tähän pariskuntaan ja jos teitäkin kiinnostaa, missä ja minkänäköisiä (teillekin ennestään täysin tuntemattomat, mutta niin tutut) Bobbi Kelli ja Nick Ercoline nyt ovat, niin tästä blogista heidät löydät; varsin hyvässä kunnossa ja edelleen ilmeisen onnellisesti yhdessä:

Miten onnettomin ihminen voi olla onnellisin?

                                                                                              

Vinossa?

Kognitiiviset vinoumat (tai -harhat, -värittymät, -vääristymät) kertovat psykologisesta taipumuksesta painottaa asioita tietyllä tavalla, huolimatta siitä mikä on esimerkiksi totta tai käytännöllistä (tässä linkki englanninkieliseen listaukseen: List of cognitive biases).

Ajatusten ja tuntojen itseään ruokkivuus sekä asioiden näkeminen ja tarkastelu tietyn värittymän tai leiman kautta ovat vain pari ”ilmeistä” esimerkkiä tästä. On todella haastavaa kirjoittaa mistään, olematta jollakin tapaa kognitiivisen vinouman vaikutuksen alaisena. Oikeastaan siis jo tietyn aihepiirin kyöhnäys ylitse muiden on tietynkaltainen ajatus- ja tunnekäyttäytymisen vinouma.

Ei syytä huoleen?


Polkaisen polkupyörällä kotikylän poikki paikalliselle huoltoasemalla. Ostan kassalta jäätelön ja kahvin. Siirryn ulos ja otan aurinkoisen paikan. Pysähdyn hetkeksi olotilani äärelle. On huolia. On murheita ja vireystilakin tuntuu olevan kuin kesäpellon konsertista potkitulla heinäsirkalla.

Internetistä sairastuneet


Kaikki alkoi epämääräisillä oireilla. Aluksi huomasin, että ajatukseni alkoivat suuntautua toistuvasti tästä hetkestä toisaalle. Oli vaikea olla aidosti läsnä. Myös Ilo oli vaihtunut hetken tyydytykseen. Aloin tuntea kroonista riittämättömyyttä ja huonommuuden tunnetta. Niinpä minun oli ponnisteltava.
 

Evoluution tuntematon järjestelykyky – konekieltä miljoonia vuosia

Elämme kehityksen virrassa, jokainen nanosekunti meidänkin aine- ja energiaosien sisuksissa käydään muunnosta aiemmasta, mitään huomiseen katsomatta. Ei ole ennustuksia, ei ennakoimista eikä arvailua. On vain kyky soveltaa juuri nyt |1 tilanteeseen aiempaa opittua – tämä on konekieltä miljoonien vuosien takaa.

 

Ystävyydestä: kukin voi halutessaaan olla ainutlaatuinen!

Joillakin on enemmän annettavaa kuin toisilla, mutta kaikilla on paljon annettavaa jossakin asiassa, johon toinen ei voi antaa enempää. Tarkoitan esimerkiksi aidon ystävyyden merkitystä toiselle ei voi kolmas henkilö helposti korvata.

Jos elämä perustuu täysin kylmiin asioihin, joihin ei liity suoraa tunnetekijää muihin ihmisiin, niin kyllä silloin ihminen on henkisesti täysin vajaa.

Onko lopulta tärkeää kokea ihmisenä ainutlaatuisuutta jossakin asiassa esimerkiksi helpoin tie tähän on ehkä juuri aidon ystävyyden kokeminen.

Pilkunviilaaja?

Mikä fontti sinä haluat olla? Elämä on ihanaa, jos vaikka väliin surettaakin. Hyvää isänpäivää isille ja myöskin äideille. Minä olen yksi piste muiden joukossa ei muuta.

Aluksi on yksi (.) piste, se olet sattumalta sinä. Tai aluksi olet ollut vain pilke isäsi silmäkulmassa (;p) sitten sinusta tuli pilkku (,), josta sitten kasvoi piste.

Kasvoit ja vartuit tulit aikuiseksi, eli pilkusta kasvoi sinä itse, eli (.) piste. Sinulla ei enää ollut napanuoraa vanhempiisi, vaikka olitkin heille rakas.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä