Pekka Linnainen Suomalais-virolaisia huomioita Estofennian kirjeenvaihtajalta

Kaikki blogit puheenaiheesta Aleksis Kivi

Alemman Keskisarjan Kivi

Historioitsija Teemu Keskisarjan tulkinnat Aleksis Kivestä saavat täystyrmäyksen arvostetulta kirjallisuudentutkijalta. Anssi Sinnemäki on julkaissut perusteellisen analyysin Keskisarjan viime syksynä ilmestyneestä teoksesta (Saapasnahka-torni. Aleksis Kiven elämänkertomus, Siltala 2018).

Sinnemäen tutkielman otsikko on kuin suoraan nyrkkeilyottelun painoluokasta: Alemman Keskisarjan Kivi. Kirjalliset kiistat ovat sen verran harvinaisia, että on syytä selvittää pääkohdat, mistä Sinnemäen ja Keskisarjan ottelussa on kysymys.

Emännät

Nainen, emäntä on yksi kulttuurimme tunnetuimpia hahmoja. Erityinen paino sillä on maaseutukulttuurissa, jossa emäntien arvoa mitattiin paljolti sillä kuinka ison talon huushollista vastasi. Sitten olivat pienten mökkien naiset, joista monet pitivät emännäksi kutsumista pilkkaamisena. He näkivät itsensä mieluummin "mökin akkoina".

Aleksis Kivi - ilon ja surun poika

Lippu salkoon! Tänään (10.10.) on Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivä. Kiven syntymäpäivän alla ilmestyi sopivasti historioitsija Teemu Keskisarjan kirja Saapasnahka-torni - Aleksis Kiven elämänkertomus, Siltala 2018.

Keskisarja romuttaa railakkaalla tyylillään vanhoja myyttejä siitä, että Kivi olisi ollut surkea nälkätaiteilija, jota systeemi pahuuttaan sorsi. Aikaansa aseteltuna Kivi oli Keskisarjan mielestä jopa systeemin syöttiläs, liukas luikku, joka ”rapsutti sen vähän, mitä irtosi kulttuurirahattomasta kotomaasta”.

"Puhtaus on elämäni määräys"

Lokakuun 10. päivä vietetään kansalliskirjailija Aleksis Kiven päivää. Päivä on myös suomalaisen kirjallisuuden päivä.

Sen kunniaksi kirjoitin espanjankieliseen blogiin Kivestä ja Kiven pääteoksesta. Koska tänä syksynä työskentelen myös Nurmijärven Kirkonkylässä, kävin kylän keskustassa ottamassa muutamia kuivia Aleksis Kiven patsasta.

Julkaise syötteitä